Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е изпратила писмо до министър-председателя след

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е изпратила писмо до министър-председателя след
Коментари Харесай

Ресторантьори: Трябва ли хората да избират да умират от глад или коронавирус

 Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е изпратила писмо до министър-председателя след изказването на проф., в което упорства да знае какви обезщетения на работещите, бизнеса и в частност на туризма.

" Предложихме неведнъж страната да поеме разноските за заплати и осигуровки на чиновниците в затворени бизнеси, с цел да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни заеми, за обезпечаване на ликвидни средства, за финансова поддръжка, за разсрочване на отговорностите към общини и страна, за съкращаване на част от тях, за подкрепяне на работодателите със затворен бизнес с % от оборота им осъществен през 2019 година ", показва БХРА.

Те обаче акцентират, че " за жалост не са чути и не са извикани на масата за договаряния, като вместо това са получавали единствено косвени обещания, че се работи и ще бъдат планувани още ограничения за подкрепяне на бранша ".

В писмото си БХРА показва, че поддържа всички противоепидемични ограничения, които " биха запазили живота на нашите близки, клиенти и чиновници. Но в случай че същите тези хора би трябвало да избират дали да умират от апетит или от COVID-19, тогава всички ограничения се обезсмислят ".

Българската стопанска камара излезе с искане за неотложно разискване на съответни и своевременни стопански ограничения, съпътстващи новите лимитирани.

БСК упорства за отделяне на Национална стратегия за подкрепяне на българския бизнес, обиден от ограничаващите ограничения, предоставяща опция за бързо приемане на обезщетения за сметка на страната. Една от ограниченията, които следва да бъдат обхвати от Националната стратегия, би могла да бъде поддръжка за непокрити закрепени разноски на сдруженията, споделят оттова.

В писмото си до финансовия министър Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов БСК написа, че без значение от напъните на министерство на стопанската система, 8 месеца след експлоадиране на пандемията и оповестяване на изключително състояние в България, към момента огромна част от безвъзмездните средства не са достигнали до бизнеса.

" Причината е, че средствата се разходват посредством оперативните стратегии, което е съпроводено с редица административни процедури. Както неведнъж сме подчертавали през миналите месеци, най-важното на поддръжката в актуалната рецесия е не толкоз нейният размер, колкото навременното й даване ", допълват от Българската стопанска камара.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до Борисов, в което упорстват за:

- Да се обезпечат 80% от заплатите на чиновниците ни, според трудовите контракти, на които са назначени, както и на самонаетите лица по отношение на осигурителната им тежест и разсрочване на отговорностите към бюджета, които са насъбрани след 13 март 2020, с цел да се предотврати сериозна междуфирмена задлъжнялост.

- Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

- Спиране или опростяване на лихвите върху отговорностите към бюджета, насъбрани за интервала март-декември 2020

- Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предходната година за интервала, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 година Целта е да се покрият част от настоящите разноски, които се изплащат месец, откакто са направени /ток, вода, налози, счетоводство и други характерни за бранш услуги/.

- Разсрочване на такси боклук или преизчисляване с оглед липса на осъществена такава за браншовете, които са били затворен.

- Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна благосъстоятелност за интервала, в който обектите са затворени със заповед.

" Затова настояваме да ни бъде разяснено какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на опазването на здравето и при какви равнища на болестта се планува заведенията да бъдат отворени още веднъж. Както и какви ще бъдат идващите стъпки на държавното управление, в случай че наложените забрани след 27 ноември не дадат стремежи резултат ", допълват от БАЗ и СЗБ.

По думите им като браншови организации, тяхно главно обвързване е да пазят правата на бранша си. " И сме подготвени да ги пазиме с всички разрешени от закона средства ", пишат оттова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР